Wortelkanaalbehandeling – Tandartspraktijk koninginneweg150 – Amsterdam Oud-Zuid

Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, is een behandeling, die moet worden uitgevoerd, als er in het wortelkanaal of in het kaakbot rondom de wortelpunt van een tand of een kies een ontsteking is, of een ontsteking dreigt te ontstaan.
De tanden en kiezen bestaan uit een gedeelte dat boven het tandvlees uitsteekt, de kroon, en een gedeelte dat onder het tandvlees zit, de wortel(s). Tanden hebben normaal gesproken één wortel, kiezen kunnen er meerdere hebben. In elke wortel zit een kanaal, het wortelkanaal, met daarin bloedvaten en zenuwvezels.

Ontstoken zenuwweefsel:

Normaal gesproken ontstaat een ontsteking van een wortelkanaal door een invasie van bacteriën uit de mondholte. De bacteriën dringen door tot in de wortelkanaal door tandbederf (cariës) of ten gevolge van een lekkende vulling. Ook kan een ontsteking ontstaan door een harde klap op een tand, bijvoorbeeld door een valpartij. Een ontsteking hoeft niet altijd direct klachten te geven. Vaak is hevige gevoeligheid bij het drinken van warme of koude dranken een eerste signaal. Als de ontsteking onbehandeld blijft, kan de ontsteking zich in een later stadium uitbreiden naar het kaakbot rond de wortelpunt van de tand of kies. De zenuw is dan afgestorven. Aanraken van of dichtbijten op de kies is dan pijnlijk.

Wat is er aan te doen?

In de bovengenoemde situatie zal er iets gedaan moeten worden. Naast de pijn die de tand of kies veroorzaakt, is er ook gevaar voor het behoud van de tand of kies. Een ontstoken wortelkanaal, voor zover die nog niet afgestorven is, moet verwijderd worden. De tandarts boort eerst een gaatje in de tand of kies om toegang te verschaffen tot het wortelkanaal. De wortelkanalen moeten met kleine vijltjes schoongemaakt worden, precies tot het einde van de wortel. Om deze lengte goed te kunnen bepalen, is het nodig om één of meerdere röntgenfoto´s te maken van de wortel(s). Tijdens de behandeling moeten de wortelkanalen schoongespoeld worden. Als alle kanalen schoon zijn, moeten de kanalen worden gevuld met een soort staafjes. Deze zorgen ervoor, dat bacteriën niet meer door de wortels kunnen dringen. Tenslotte zal de tand of kies gevuld worden. Soms is de tand of kies door het tandbederf, maar ook door de behandeling, zodanig verzwakt, dat er een kroon gemaakt moet worden. Op die manier kan de tand of kies nog lang mee.

Is de behandeling pijnlijk?

Met een kleine verdoving is de behandeling meestal niet pijnlijk en prima te doen. Een zenuwbehandeling kan soms wel napijn geven. Dit is normaal. Over het algemeen kan dit een aantal dagen duren. Met een gewone pijnstiller, een paracetamol, is dit goed te onderdrukken. Houdt de pijn langer aan, neemt u dan contact met ons op.

Kosten/vergoeding:

De tarieven van de behandelingen met betrekking tot een wortelkanaalbehandeling zijn landelijk vastgelegd. De totale kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Indien u jonger bent dan 18 jaar, wordt een wortelkanaalbehandeling volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Bent u ouder dan 18 jaar? Dan dient u een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten om een vergoeding te ontvangen voor de behandelkosten van een wortelkanaalbehandeling. Afhankelijk van de verzekeraar, krijgt u een bepaald percentage van de behandeling vergoed tot een bepaald maximumbedrag.